SJ tankvagn littera Q12

Det är inte bara 0-Scale Models modell av DR litt O10 som har rullat i Sverige utan även förebilden till deras tankvagnsmodell har funnits i Sverige. Jon Fast har byggt en modell av denna vagn och med hjälp av hans anvisningar har även jag knåpat ihop en.

Byggsatsen

Det är inte så mycket att orda om byggsatsen. Den är av 0 Scale Models vanliga höga kvalitet. Till skillnad från O10 byggsatsen är den här dessutom försedd med en vettig ritning. Fortfarande får man dock fundera en del på hur ett bromssystem är uppbyggt innan man fått allt på plats.

Jon Fasts modell av 502151

 Till min hjälp vid bygget av min modell hade jag ett brev från Jon Fast som jag återger nedan. Texten föregås av det foto från Stig Nyberg han hänvisar till.

SJ Q12, privatvagn ägd av Texaco

"Bilden visar en vagn med något större tank än modellen men jag har ett foto från bangården utanför BJ:s station här i Göteborg som visar två vagnar med tre nitade svep istället för fyra. Fotot är tyvärr för dåligt för att reproducera. Jag får också föreslå att placeringen av det mesta av texten på rambalken flyttas till den mera vanliga på vänstra skylten. Bolagstillhörigheten placeras lämpligen på den högra skylten som kortas av med cirka 10 mm och inte på tankfundamentet. Slutligen så har vi ett litet knepigt kapitel, nämligen de små elvarningsskyltar som sitter på lejdarna. Tillverkas av vit platicard, målas med svart kant samt förses med en klick röd färg. Blixten finns på ett av dekalarken som genomskinlig blixt på vit rektangel. Nu skulle man kunna tänka sig att limma det hela till lejdaren men inget känt lim biter på lejdaruschlingen. Man får limma ett litet U av pianotråd bak på plasticarden och stifta fast istället vilket bäst görs innan man snäpper dit det hela. Jag har ingående studerat originalfotot beträffande tankens och bromshyttens färg. BMW har en silverfärg som har enligt bedömning rätt nyans, men som alla polykromatiska billacker så är kornstorleken för grov. Humbrol silver är för blank och försök att göra den mörkare med svart färg misslyckades - det blev bara grått. Sedan hittade jag en italiensk färgsortiment i hobbyaffären som gav en nyans som jag har nöjt mig med. Vissa källor uppger att under viss tid så målade man rent vitt, bl a i en text om tidiga tankvagnar av Erik Sundström. På svartvita foton är det f-n så svårt att se vad som det kan vara."

Nedan finns ett foto på Jons modell som jag tog i höstas.

Jon Fasts modell av SJ Q12 502151

Min modell av 502152

Jag byggde i princip enligt Jons anvisningar men jag gjorde ett par förändringar. Jag vände på tanken eftersom de bilder jag har visar domen mellan plattformen och bromshuset. Jag lade också till balkarna som håller slutsignalhållarna. Vidare målade jag min vagn med en matt aluminiumfärg från Tamiya. Slutligen så glömde jag att sätta dit elvarningsblixtarna men det får jag väll göra vid tillfälle. Efter detta ser min modell ut enligt fotot nedan.

Olofs modell av SJ Q12 502152


Tillbaka till Noll-punkten


Copyright (c) 1999 Olof Wickström. All Rights Reserved.

Last modified: Juni 14, 1999

Olof Wickström