litt D Skala 0, 1:45, spårvidd 32mm

Inom Lundarallarna håller vi på att bygga en mindre modelljärnväg i skala 0. Modelljärnvägen är uppbyggt av ett antal sektioner så att den är lätt att transportera. Avsikten har varit att vi skall kunna förevisa den på olika utställningar. Vi tycker nämligen att det är för få modelljärnvägsutställningar i Sverige. Vår första utställning var på Kulturen i Lund den 20 - 21 oktober 2001. Vi har även ställt ut på Banmuseet i Ängelholm den 9 - 12 maj 2002.

Den här "siten" består av tre delar; en dagbok som beskriver hur vår anläggning utvecklas med många foton på våra modeller, ett antal byggbeskrivningar som beskriver hur man kan  bygga ett par olika modeller i skala 0, slutligen finns det en del med intressanta frågor vi fått och de svar vi kunnat ge.

Vår anläggning i nollan

Min tanke är att här nedan samla de papper vi skriver om vår anläggning, lite bilder från bygget och, förhoppningsvis, bilder på den färdiga anläggningen i mer eller mindre kronologisk ordning. Kort och gott en dagbok som visar hur anläggningen växer fram.

Svenskt i nollan

När jag började bygga modeller av svenska järnvägar i nollan så fick jag börja mer eller mindre från noll. Jag har därför försökt sammanställa lite av det jag lärt mig för att gör det lättare för andra att följa efter. Nollan är utrymmeskrävande men samtidigt så kan jag inte låta bli att uppskatta att alla detaljer syns så mycket bättre. Om man jämför en lika detaljerad vagn i 0 och en vagn i H0 så gör vagnen i nollan intryck av att vara mycket mer detaljerad då detaljerna syns så mycket bättre.

Varför började jag själv med nollan? Anledningen är att jag är intresserad av tidiga skånska järnvägar från 1860- och 1870-talen. Om man skall bygga modeller av dessa får man ändå bygga det mesta själv så varför inte bygga så att det man gör syns ordentligt.

Här nedan kommer jag att försöka samla olika tips om hur man får en svenskare modelljärnväg i nollan.

Danskt i nollan

Tag gärna en titt på Erik Olsens hjemeside. Där har Erik samlat ett flera intressanta artiklar om modellbygge i nollan. Erik bygger modeller av DSB lok och vagnar från sekelskiftet och hans artiklar innehåller många bra tips.

Ett besök på Bornholms Modeljernbane Museum har resulterat i en sida med foton.

 

Frågor och svar

Om Du har några synpunkter eller tips är Du välkommen att höra av Dig till mig. Vi har inte så stor erfarenhet av nollan så vi behöver all hjälp vi kan få. Du får naturligtvis även ställa frågor till oss om det är något Du undrar över. Jag har tänkt samla de frågor som är av allmänt intresse här nedan.


Tillbaka till vår hemsida   Back to our homepage


Last modified: March 26, 2004

Olof Wickström