Problem med spröjs

Hej!

Hittade er trevliga sajt och tänkte att vet några hur jag gör bäst så är det ni i er klubb. Min fråga gäller hur man enklast och snyggast gör spröjs på små fönster till modellhus. Jag håller på med en liten modell av några gamla hus (1:43) och har upptäckt att det är svårt att måla spröjs med färg direkt på de små plastrutorna som utgör modellens fönster. Linjerna blir inte så raka och jämntjocka jag tänkt mig. Har du/ni något förslag?

MVH

Jonas Nordgren


Hej Jonas!

Det där med fönster är inte så lätt. Inte är det enklare i nollan än i H0 heller.

Först angående Dina problem att dra raka linjer. Jag har provat lite för många år sedan och just att få linjerna raka var inte det som jag upplevde som mest besvärligt. Har Du rätt utrustning? Jag använde ett dragstift samt en linjal med "bläckkant". Det senare är mitt namn på den sida av linjalen som inte går ända ner till underlaget utan har en luftspalt på ca 1 mm. Detta är nödvändigt för att inte färgen skall sugas in under linjalen. Vidare krävs att man har ett stort ark att arbeta med så att man kan börja och avsluta strecken långt utanför det som skall bli fönster. Mitt problem var att få linjerna jämntjocka. Det krävs en del träning för att få in rätt hastighet i förhållande till hur brett streck man ritar och hur mycket färg man har på dragstiftet.

Själv målar jag inte spröjs längre. Anledningen är främst att jag vill använda riktigt glas i mina fönster istället för plast och de täckglas jag använder är för små för att få till en bra början och slut på linjerna.

En teknik jag använt för spröjs är smal tejp som först målats i lämplig färg. Kurvtejp som används för att göra elektronikkretskort fungerar bra för detta. Jag har även använt en smal tejp, Normatape från mecaNorma, som jag köpte i en kontorstillbehörs affär. Den var inte bra. Den har efter ett par år släppt från underlaget och spröjsen på den modellen bågnar ut från rutan. Inte kul.

Ett alternativ om man inte bygger efter en viss förebild är att använda färdiga fönster. Sådana finns från Grandt Line och Addie Models. The terminal hobby shop, Walthers nät affär, har Grandt Lines katalog illustrerad med bilder på nätet. 0-Scale Models för Addie Models, tyvärr har jag inte hittat några mått på deras fönster.

Slutligen återstår att bygga fönstren själv. För enklare fönster har jag använt trälister. Till mer komplexa fönster skulle jag nog använda plastremsor, strips, men jag har inte gjort det än. Det finns verktyg för att kapa ett stort antal lika långa bitar och ett sådant är nog bra att ha. Ett tips är att först limma ihop flera lister till en längre längd med önskad tvärsektion. När den har torkat kan den kapas till småbitar av önskad längd.

Olof


Tack för tipset!

I förra veckan var jag på stan och letade efter "permanent"-pennor med vit färg. Det finns! Helt otroligt bra faktiskt. Olika tjocklek, torkar snabbt, fäster på plast. Vad kan man mer önska? Hittade den i en vanlig bokhandel. Edding 780 0,8 mm. Verkar vara någon slags tipexlikande färg. Vet inte om det finns i olika färger. Jag nöjde mig med vitt. Jag köpte sedan bil-stripes 3mm, som jag använde som fönsterkarm. Alltså först 3mm stripes runt om därefter spröjs med penna och linjal. Detta ser snyggt ut även med belysning inifrån husen. Jag får hoppas att inte stripesen släpper med tiden.

Jonas


010630

Victoria Drefvenborg skickade mig följande tipps som jag tycker är bra för fönster i förgrunden:

Hej!

Jag såg era frågeställning om spröjs och fönster i O-skalan. Efter många olika försök att skapa snygga fönster. Vill jag varmt rekommendera att göra en "jigg".

Material: Styv kartong, Evergreens lister, eller något liknande samt lim typ "Humbrols, Precision poly cement".

Verktyg: Vass sax eller skalpell, vinkelhake, linjal, lim(pappers).

Jiggen består av en "botten" och bitar av kartong som appliceras där fönstren skall vara, i skårorna mellan läggs plastlister som sammanfogas med en liten "dutt" poly klister. Det finna är att poly klistret ej fastnar i kartongen. Fönstren kan byggas i så många lager som önskas med lister och/ eller med dubbelglas, då 0:an inbjuder till detta enligt mitt tycke.

Hoppas detta råd kan underlätta!

"Viccan"


011008

Fönster tycks vara något som engagerar läsarna. Följande brev fick jag från Merete Nærum-Pedersen på DMJK (Dansk Model-Jernbane Klub). På hennes hemsida finns också en hel del andra tips för den som bygger husmodeller.

Hej Oluf.

Jef har netpo set Jonas spørgsmål om, hvordan man laver sprodser i vinduer (håber jeg har forstået det rigtigt). Jeg laver vinduerne af pap. Når der skal sprodser i vinduerne skærer jeg en rille på hver side af vinduet og limer en tynd cobbertråd på trærs af vinduet.

Se foto på min hjemmeside: husbyggeren.dk (stikord - vinduer)

Hilsen Merete DMJK


011123

Tobias Ljung hörde av sig och skrev att han brukar etsa sina fönster. Han hävdar att det inte är så svårt som man kan tro. Lite tips finns på hans hemsida: http://mypage.bluewindow.ch/ljung/trains/ljungs_mech/techniques/techniques.html.


Tillbaka till Noll-punkten


Last modified: November 23, 2001

Olof Wickström